Het belang van voeding bij sporten

Of je nu gespierder wilt worden, een betere conditie wilt krijgen, wilt afvallen of welk ander doel je ook voor ogen hebt; voeding is en blijft enorm belangrijk. Je zou gerust kunnen zeggen, net zo belangrijk als het trainen zelf. Een goed uitgebalanceerd voedingschema zal je namelijk veel beter gaan helpen jou resultaten te halen, wat dat ook mogen zijn.

Er zijn verschillende voedingstoffen die van belang zijn om goed te presteren en je lichaam goed te onderhouden. Je hebt namelijk eiwitten, koolhydraten, vet, water en verschillende mineralen en vitaminen nodig om het uiterste uit je lichaam te halen. Een onderdeel wat veel sporters nog steeds overschatten. Hier geven wij jou een korte introductie tot de belangrijkste voedingsstoffen bij het sporten en je gezondheid.

Eiwitten

Eiwitten zijn een enorm belangrijk, het levert namelijk aminozuren. Wat eigenlijk de ‘’bouwstoffen’’ zijn voor je lichaam. Het lichaam heeft continue nieuwe aminozuren nodig om nieuwe cellen te produceren en oude cellen te herstellen.  Er zijn verschillende eiwitten die je lichaam zelf produceert, maar de meeste zul je uit het eten moeten halen. Denk bijvoorbeeld aan eieren, vis, kip, melk en noten.

Koolhydraten

Een lichaam haalt energie en brandstof uit koolhydraten, daarom heb je dit ook dagelijks nodig. We verbruiken namelijk dagelijks veel energie en al helemaal als je sport, hierdoor moet je dit steeds weer aanvullen. Vlees is een voorbeeld van een goede koolhydraten bron, maar ook eten als rijst en pasta staan bekend als goede bronnen.

Vet

Ook vet is een bepaalde bron van energie, al zou je dat niet denken. Vet heeft namelijk het grootste gehalte calorieën en uit je dagelijks eten bestaat waarschijnlijk zo 20 tot 40% van alle categorieën die je binnenkrijgt uit vet. Er bestaan twee soorten vetten, namelijk verzadigd en onverzadigd. De onverzadigde vetten zijn de vetten die je moet binnen krijgen, dit verkleint namelijk de kans op haart- en vaatziekten. Deze kun je onder andere halen uit vis, noten en olie.

Water

Water is erg belangrijk voor de gezondheid en als je sport kun je eenmaal meer water gebruiken, doordat je ook meer vocht verliest. Je hele lichaam functioneert beter als je genoeg water binnenkrijgt en ook zo biedt het ook weerstand tegen vele kwalen als pijntjes, vermoeidheid, stress, gewichtstoename en vele andere zaken.