Trainen met een splitschema of een full body workout

Voor de meeste mensen die trainen bij een sportschool zijn grotere spieren het uiteindelijke doel. Je wilt natuurlijk alle spiergroepen goed trainen en dus kiezen de meeste mensen die vaker sporten per week voor een splitschema. Zo worden vaak de borstspieren met de triceps getraind, de rugspieren met de biceps en de benen met de schouders. Zodat er steeds een goede rust is voor de spiergroepen. Wij laten jou graag de voor- en nadelen zien van een splitschema vergeleken een full body workout. Want niet altijd is een splitschema de beste optie.

Voordelen van trainen met een splitschema vs een full body workout

  1. Doordat je richt op een bepaalde spiergroep doe je meer oefeningen en worden de spieren dus beter geprikkeld, waardoor het aantal spiervezels beter zal groeien.
  2. Er zijn betere herstelmomenten, doordat je alle spiergroepen goed verspreid in de week traint hebben ze meer rust waardoor er ook eerder spiergroei is. Tevens neemt een splitschema minder tijd in beslag dan als je elke dag een full body workout zou moeten doen.
  3. Een splitschema bied een hogere mate van trainingsfrequentie toe. Wanneer er veel getraind wordt, bijvoorbeeld 3 tot 5 keer per week is het niet verstandig om elke spiergroep dagelijks te trainen, gezien er dan geen rustmomenten zijn.
  4. Minder blessuregevoelig, wanneer dezelfde spieren dagelijks worden getraind is er een grotere kans op een blessure.

 

Nadelen van trainen met een splitschema vs een full body workout

  1. Een splitschema is vaak niet aan te raden voor beginners die nog weinig kennis hebben van de spiergroepen, de juiste voeding en rust. Hierdoor wordt er vaak niet de benodigde intensiteit geleverd, waardoor een splitschema niet altijd slim is om mee te beginnen.
  2. Een splitschema is goed als je minimaal de mogelijkheid hebt alle spiergroepen twee keer per week te trainen, anders worden ze te weinig geprikkeld. Wanneer een splitschema dus slechts twee dagen per week uitvoert, zal het resultaat achter blijven. Hier kan er beter worden gekozen voor een full body workout zodat de spiergroepen vaker worden getraind in de week.
  3. Bij een full body workout stijgt je hormonale groei meer, wat verschillende onderzoeken aangeven dat dit leidt tot meer spiergroei.

Beide workouts zijn in ieder geval met dumbells mogelijk, al zul je hier wel je schema’s op moeten aanpassen.

Het is dus helemaal afhankelijk van jou trainingsfrequentie, doelen, of je dit combineert met andere sporten welk schema het beste bij jou aansluit.