Als je bezig bent met sporten en dan specifiek met fitness  heb je vast al eens te maken gehad met dumbells. Veel mensen die aan fitness doen en ook mensen die thuis bezig zijn met spieroefeningen raden dumbells ook aan. De meeste mensen in de sportschool maken gebruik van dure apparaten als loopbanden, hometrainers en allerlei apparaten. Hier krijg je een goede conditie en hier bouw je spieren mee op, maar je kunt dit ook prima thuis doen. Het best is om cardio te combineren met oefeningen die je spieren versterken. Er bestaan twee types van dumbells. Het eerste type is een dumbell met een korte staaf waar losse schijven op kunnen worden gedaan. Deze losse schijven hebben diverse zwaartes. De ene schijf is een half kilo, terwijl de andere schijf twee tot drie kilo is. Het tweede type is een dumbell met een vast gewicht.

Voordelen om dumbells te gebruiken

Bij standaard sport apparaten word je vaak beperkt in je bewegingen. Maar als je met dumbells traint is dat niet het geval. Je kunt met dumbells je spieren in meerdere richtingen tegelijkertijd trainen. Omdat je met trainen met dumbells meer bewegingsvrijheid hebt kun je ook meer uitdagingen doen. Een set dumbells is alles wat je nodig hebt voor een goede workout. Je kunt zelf een complete workout samenstellen, je kunt naast armbuigingen de dumbells ook nog gebruiken voor je benen, je rug en je buikspieren.

Een voorkomend  probleem is het probleem dat je rechts sterker bent dan met links of andersom. Met dumbells kun je zo trainen dat beide zijden even veel inspanning hebben en dus ook evenveel inspanning moeten leveren. Zo worden allebei de armen dus evenveel getraind. Door de vele oefeningen die je kunt doen met dumbells raken je spieren niet snel gewend. Hierdoor worden je spieren continu ontwikkeld en keer op keer op de proef gesteld. Dit is alleen maar bevordelijk.